Sharing Trust Society

MEDITATIA MERGAND – YOGA CU PARTENER

Workshop 1. MEDITAŢIA MERGÂND

MEDITAŢIA MERGÂND e o cale simplă şi frumoasă de a transforma un lucru pe care îl facem în fiecare zi (mersul) într-un instrument de cultivare a conştienţei.  Este practicată în tradiţiile budiste zen şi Theravada şi în cea taoistă. În Occident, putem găsi un echivalent în traseul spiritual urmat în labirinturi, unul din cele mai cunoscute fiind cel de la catedralaChartres.

Practica implică câteva modalităţi simple de a cultiva o minte liniştită, aşezată în “aici şi acum” – conştienţa respiraţiei şi a diferitelor mişcări ale corpului în mers, sincronizarea respiraţiei cu mişcările, o vizualizare prin care iubirea şi frumuseţea inerente Inimii noastre să se exprime cu fiecare pas.

Astfel, descoperim calmul din centrul mişcării şi fiecare pas al drumului devine destinaţia. Neavând un loc anume către care ne îndreptăm, ne este mai uşor să fim cu totul “aici”, în contact cu firescul şi bucuria spontană a ceea ce suntem cu adevărat.

Atelierul durează o oră, cu 15 minute de prezentare şi 45 de minute de mers meditativ.

Workshop 2. YOGA CU PARTENER

Este o formă spirituală nouă care extinde yoga, practicată în mod tradiţional individual, în domeniul relaţiilor. Creată pentru două sau mai multe persoane, ne invită la o experienţă directă a interdependenţei, la o întâlnire cu natura noastră universală.

Formele şi principiile sunt cele din yoga tradiţională – posturi corporale, respiraţie, conştienţă, meditaţie. În acelaşi timp, este încorporată prezenţa celuilalt ca să ne impulsioneze să realizăm un principiu fundamental, însăşi semnificaţia cuvântului “yoga” – uniunea, unitatea. Pornim de la un contact intim cu esenţa noastră şi din acest loc sacru realizăm că suntem la fel, “una” cu toţi ceilalţi.

Ca orice practică în doi sau mai mulţi, are provocările ei, ne poate confrunta cu emoţii intense şi conflicte interioare. Lucrând împreună, susţinându-ne şi comunicând, creăm un context în care putem reflecta asupra naturii umane în relaţie. Entuziasmul, neîncrederea, frustrarea, iubirea pe care poate că le trăim ne reflectă viaţa din afara practicii yoga. Privindu-ne aşa cum suntem, fără să ne judecăm, ne cultivăm puterea de a face alegeri mai libere mereu.

E o formă de yoga amuzantă şi în acelaşi timp plină de insighturi, ceea ce o face potrivită pentru aproape oricine, nu doar pentru cupluri sau prieteni apropiaţi. Ea ne permite tuturor să explorăm jocul interpersonal în feluri din care au de câştigat toate relaţiile noastre.

Atelierul durează o oră şi un sfert. Nu e nevoie de experienţă în yoga, doar de prezenţă şi curiozitate şi vom vedea cât de uşor prezenţa altcuiva şi o atingere fermă, clară, încrezătoare şi plină de bunătate trezesc inteligenţa naturală a corpului şi a sufletului nostru.

Raluca Todor
Este psihoterapeut de orientare experienţială şi instructor certificat de yoga şi meditaţie. Este pasionată de psihologia de bună calitate şi în general de practicile care ne oferă şansa să devenim locuitori ai planetei mai conştienţi, mai responsabili şi un pic mai fericiţi…

De peste 15 ani explorează învăţături şi discipline ale transformării conştiinţei. Pe lângă metode din psihologia transpersonală actuală, s-a familiarizat cu diferite tradiţii contemplative şi şamanice. Are o relaţie intimă cu practica yoga şi cu meditaţia introspectivă ancorată în filosofia nondualistă, pe care le îmbrăţişează ca un mod de a fi şi e mereu bucuroasă să le împărtăşească cu ceilalţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>